Schijnhuwelijk

Arbeidsrelatie met zzp’er schijnhuwelijk?

Bent u al als projectinrichter op de hoogte van de ontwikkelingen en de nieuwe weg DBA (deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties)?

We lichten graag toe wat dit kan betekenen voor uw bedrijf en uw leveranciers. Vanaf 1 mei 2016 komt de VAR-verklaring geheel te vervallen. Indien u als opdrachtgever een zzp’er wilt inhuren, zullen er een aantal zaken drastisch veranderen. Veel zzp’ers werken lange tijd voor dezelfde opdrachtgever. Een schijnconstructie, waar de overheid verandering in gaat brengen. Het moet in het vervolg duidelijk zijn of iemand zzp’er is. Een persoon die zelfstandig werkt zal zijn of haar eigen gereedschap mee moeten nemen. Gebruik van gereedschappen en bv. bedrijfskleding van de opdrachtgever zijn niet langer toegestaan.

Modelovereenkomstarbeidsrecht (arbeid, advocaat)

Vanaf 1 mei 2016 moeten, in een modelovereenkomst, deze zaken nauwkeurig worden vastgelegd. In ieder geval dient u vast te leggen dat de relatie tussen opdrachtgever en zzp’er geen dienstbetrekking is. De afspraken verschillen per beroepsgroep. Voor een aantal beroepsgroepen is er (nog) geen modelovereenkomst gemaakt, hier zullen opdrachtgever en zzp’er zelf een afsprakenlijst moeten opstellen. Deze overeenkomst dient de Belastingdienst goed te keuren. Een lastige klus waarbij steeds beoordeeld moet worden of er toch sprake is van een schijnconstructie. Bij afwijken van de overeenkomst kan de Belastingdienst achteraf alsnog tot loonheffing besluiten.

Voor de zzp’er zal een onrustige tijd aanbreken, want in veel gevallen kan een opdrachtgever beter iemand van het uitzendbureau inhuren.

Geldt dit voor iedere zzp’er?

Een zzp’er met meerdere opdrachtgevers heeft niets te vrezen, hij/zij heeft immers duidelijk bewezen voor zichzelf te werken. Om de gemoederen te sussen wordt er tot mei 2017 soepel omgegaan met de overeenkomsten. Maar daarna zijn zowel opdrachtgevers als zzp’ers ‘de klos’.

Zeker ook voor onze branche is een modelovereenkomst noodzakelijk. Wilt u meer weten hoe u in de toekomst veilig zzp’ers in kunt huren en welke stappen u moet zetten voor een geslaagde overeenkomst?

U bent welkom op de voorlichtingsbijeenkomst voor leden op:

Donderdag 17 maart 2016

Locatie:         showroom van Desso / Tarkett
Taxandriaweg 15, 5142 PA Waalwijk

Aanvang:     15:00 uur

Hans Bierens van TS consulting geeft dan een toelichting.

Opgave verplicht via info@bvprojectinrichting.nl.