Pand Technisch Werk Nederland

Stofferingsbranche zet jonge talenten in

In bijgaande flyer leest u meer informatie over de inzet van talentvolle jongeren in de stofferingsbranche. Technisch Werk Nederland werkt hierin samen met o.a. BVP-leden Boerhof, Unipro en Bosgoed.

Foto Kristel

Kristel Leerkes-Boerhof, directeur van Boerhof Projectinrichters, vertelt graag meer over deze samenwerking.

“In ons bedrijf signaleerden we dat bij jonge mensen veel onbekendheid is over het stoffeerdersvak. De jongeren die wel voor dit beroep kiezen, zijn vaak via een familieband verbonden met het vak. Bovendien bieden slechts drie opleidingsinstituten in Nederland een stoffeerdersopleiding aan. Dat betekent dat zich te weinig jonge mensen laten opleiden tot stoffeerder en er op den duur een tekort dreigt. Tijd om als branche in actie te komen!

Regio

We legden contact met Technisch Werk Nederland. Zij hadden al goede ervaringen met BBL-trajecten voor jonge vakmensen in andere branches. Zo kwam het balletje aan het rollen. Met o.a. het Deltion College Zwolle en Unipro Haaksbergen vormden we een werkgroep. Bewust kozen we in eerste instantie voor uitrol in onze eigen regio. Inmiddels is ook Bosgoed Deventer aangehaakt. Dat is nu zo’n 2 jaar geleden. De leerling stoffeerder die we toen in dienst namen middels een BBL-traject (4 dagen werken bij Boerhof, 1 dag naar school) werkt nog steeds naar tevredenheid bij ons. En inmiddels is een tweede leerling-stoffeerder bij Boerhof aan de slag, hij was voorheen werkzaam bij een kozijnenfabriek. Ook bij andere BVP-bedrijven (o.a. Abeln en Ter Horst) zijn mensen geplaatst.

Lesstof

Dankzij onze contacten met het Deltion College wordt het lesprogramma nog meer aangepast aan de praktijk. Zo maken straks ook zaken die van belang zijn voor projectinrichting – zoals (afwijkende formaten) tapijttegels, gietvloeren, bewerking ondervloer etc. – deel uit van de lesstof.”

Ook voor de werkgevers is de constructie aantrekkelijk. Want alle administratieve handelingen en de daadwerkelijke indienstneming worden verzorgd door Technisch Werk Nederland. Zij selecteren, bemiddelen, organiseren evaluatiegesprekken en zijn de schakel tussen bedrijf en school.

Frisse kijklogo technisch werk Nederland

De reacties van de deelnemers zijn positief. Ze vinden het prettig om, binnen een relatief comfortabele omgeving, met hun handen te werken en direct resultaat te zien van hun inspanningen. Een veel gehoorde opmerking: “Hadden we dit vak maar eerder leren kennen!”

Kristel: “Deze jonge mensen zorgen voor een frisse kijk op ons vak. Daar zijn we als organisatie blij mee, het geeft ook een impuls voor de ervaren stoffeerders. We zijn blij dat we jongeren deze kansen kunnen bieden en hiermee ook de continuïteit van het vak voor de toekomst zeker stellen.”

Kortom, een unieke kans voor leden van de BVP om nieuwe jonge stoffeerders te vinden. Meer informatie? Neem dan contact op met Jeroen Boerkamp van Technisch Werk Nederland 074-7600066.