Interface

Interface: duurzaamheidsstrategie met ambitieuze doelen

Een van de fabrikanten die vertelden over duurzaamheid in hun dagelijkse bedrijfsvoering, was Geanne van Arkel, hoofd Sustainable Development van Interface. In een volgende Nieuwsbrief komen Tarkett / Desso en Forbo Flooring aan het woord.

Heugafelt
De basis van het bedrijf is de door moederbedrijf Heuga (in 1956) ontwikkelde, wereldberoemde ‘Heugafelt-tegel’. Interface werd in 1973 opgericht, aanvankelijk om het product in Amerika te introduceren. De rest is geschiedenis. Interface is nog steeds wereldwijd marktleider. De tegels dragen bij aan een beter binnenklimaat doordat ze fijnstof vasthouden en zorgen voor een betere akoestiek. En, heel bijzonder: de op de natuur geïnspireerde dessins verbeteren creativiteit, well-being en productiviteit van mensen die werken in ruimten waar deze tegels liggen.

Duurzaamheid
Interface is bijzonder vooruitstrevend als het gaat om duurzaamheid, al sinds 1994. Dat begint bij de basis: de modulaire tegel, in al zijn variëteiten. Een modulair product, dat makkelijk te verplaatsen, te repareren en schoon te maken is. De tegel wordt gemaakt van gerecycled en biobased materiaal.

De duurzaamheidsstrategie van Interface

  1. Geen afval
  2. Gezonde energie
  3. Hernieuwbare materialen
  4. Cirkel sluiten
  5. Efficiënt transporteren
  6. Betrokkenheid creëren
  7. Nieuwe business modellen

Interface heeft niet alleen een duurzaamheidsstrategie opgesteld, maar neemt ook haar maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus. Zo bestaan de grondstoffen o.a. uit gebruikte visnetten die door vissers in o.a. Kameroen verzameld worden.

Produceren en recyclen met 100% hernieuwbare energie

Sinds 2007 kan Interface de grondstoffen uit haar tapijttegels herwinnen, in 2009 is er ook een recyclingfabriek in Scherpenzeel gebouwd. Deze productielocatie opereert volledig op 100% hernieuwbare energie. Dat is niet alleen groene stroom, maar ook biogas van visafval.

Verduurzamen is een continu proces, het kan altijd beter. Zo is het in de loop der jaren gelukt om maar liefst 45% gas te besparen in het meest energie-intensieve productieproces en is de carbon footprint 95% lager dan in 1996.

Inmiddels is 58% van de door Interface ingekochte grondstoffen gerecycled of biobased. De organisatie werkt samen met verschillende duurzaamheidsexperts en met haar toeleveranciers en klanten. Het doel is in 2020 een bedrijf te zijn dat een herstellende bijdrage levert aan milieu en maatschappij en uiteindelijk zelfs net zo opereert als de natuur.

Climate Take Back
duurzaamheidsstrategie met ambitieuze doelenGeanne Van Arkel: “Dat is ambitieus. Maar dat leken al onze doelen in de afgelopen jaren. Dus we zetten hoog in. Verandering is altijd belangrijk geweest in onze bedrijfsfilosofie.

We willen een product brengen dat functioneert als een plant en fabrieken die bijdragen aan een beter buitenklimaat. Met Mission Zero hebben we hiervoor de basis gelegd. Samen kunnen we de werelddoelen realiseren en daar gaan we voor!”