Circulariteit bij Progenta

In onze reeks over het onderwerp circulariteit bij onze leden deze maal een bijdrage van Marijn van Dijkhuizen van Progenta.

Duurzaamheid bevorderen door kennis en expertise te delen.

Steeds meer organisaties zetten actief in op het thema duurzaamheid, en terecht. Om de klimaatdoelstellingen te halen, hebben we een gezamenlijke verantwoordelijkheid om onze ecologische footprint te verlagen. Bij Progenta zit het thema duurzaamheid in het DNA verweven. Al vanaf de oprichting is het vloeronderhoudsbedrijf bezig met het verlengen van de levensduur van allerlei type vloeren en meubelstoffen. Dat doen ze door het ontwikkelen van nieuwe onderhoudsmethoden en middelen. Duurzaamheid is bij ons altijd het startpunt.

Door vloeren goed te onderhouden, kun je de levensduur substantieel verlengen. Het is dan wel belangrijk dat je voor de juiste behandeling kiest. We zien het als sport om iedere vloer op de juiste wijze te onderhouden. Waarom? Het juiste onderhoud van vloeren is niet alleen veel duurzamer, maar ook goed voor de portemonnee van onze klanten.’
De aandacht van die klanten verschuift meer en meer naar duurzaamheid, dat is wat ons betreft een goede ontwikkeling. Er valt nog ontzettend veel te winnen in onze branche op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Progenta roept collega’s dan ook op om te stoppen met het polymeren, “in de was zetten” van Linoleum en PVC vloeren. Er zijn betere én duurzamere methoden. Zo maken wij al heel lang gebruik van duurzame coatings welke jarenlang blijven zitten. Deze verlengen niet alleen de levensduur, maar zorgen er ook voor dat de vloer eenvoudiger schoon te houden is. Bovenal levert het organisatorische voordelen op, zeker in bijvoorbeeld ziekenhuizen waar bepaalde ruimten eigenlijk nooit echt goed vrijgemaakt kunnen worden.

Cradle-to-cradle certificering
Progenta kiest bij het reinigen van tapijt voor de encapsulatiemethode door middel van kristallen. Een manier waar maar weinig water voor nodig is. We hebben ons tapijtreinigingsconcept zo ver doorontwikkeld dat het binnenkort cradle-to-cradle gecertificeerd wordt. Daarmee zijn we de eerste ter wereld en daar zijn we trots op. Zo zijn onze klanten verzekerd van een vloer die behandeld wordt met een veilig en duurzaam product dat niet alleen de levensduur van hun vloer verlengt maar tapijt ook geschikt maakt voor re-cycling. Ook past dit binnen de vele Re-use trajecten waar de organisatie bij betrokken is.

Kennis en expertise delen
Hoewel Progenta ervoor had kunnen kiezen deze innovatie voor zich zelf te houden, kiest het er bewust voor om het product breed en ook internationaal beschikbaar te maken. We kunnen alleen grote slagen maken op het vlak van duurzaamheid als we binnen de keten goed samenwerken. Duurzaamheid en exclusiviteit gaan volgens ons niet samen. Als je iets niet kan delen, wordt het ook niet vermenigvuldigd. Willen wij als keten onze footprint écht verkleinen, dan moeten we onze kennis en expertise niet voor onszelf houden. Alleen zo kunnen we écht impact maken.
We nodigen organisaties dan ook uit om samen met ons mee te denken over het toepassen van dit soort concepten binnen toekomstige projecten