Foto Peter vd Jagt

Duurzaamheid bij Duofort

In onze serie over duurzaamheid deze maal de schijnwerper op Duofort.

Duurzaam vloeronderhoud staat steeds nadrukkelijker op de agenda van overheidsinstellingen, bedrijven, facilitair managers en facilitair adviesbureaus. Duurzaam vloeronderhoud is namelijk kostenbesparend, goed voor het milieu en werkt levensduur verlengend. Ons lid Duofort met Peter van der Jagt als directeur is een belangrijke aanjager van de focus op duurzaam specialistisch vloeronderhoud.

Er wordt naar gestreefd om het traditionele onderhoud van elastische vloeren met veel water, chemicaliën en polymeer te vervangen door een permanente bescherming door middel van ‘ProShield’. Zo kunnen linoleum, PVC en andere elastische vloeren duurzaam onderhouden worden; dat betekent dat de originele bescherming van de vloer vervangen of versterkt wordt en dat deze na behandeling nooit meer behoeft te worden gestript.

Dat het Duofort serieus is blijkt ook uit de zogeheten “Missie ‘22”. Duofort heeft bepaald dat zij vanaf 2022 geen enkele vloer meer zullen voorzien van polymeer. Hiermee komt een einde aan de milieubelastende, dure, traditionele methode van vloeronderhoud. De nieuwe methodiek kent meerdere voordelen. Er worden kosten bespaard. Het periodieke onderhoud wordt namelijk goedkoper, doordat bij gebruik van polymeer de vloer ieder jaar zwaar gereinigd of gestript moet worden en een nieuwe laag moet krijgen. Dat behoeft volgens de nieuwe methode niet meer. Daarnaast is dagelijkse en wekelijkse schoonmaak eenvoudiger geworden.

Peter van der Jagt benadrukt dat het belangrijk is dat deze nieuwe methodieken op grote schaal worden ingevoerd. Hiermee worden grote milieuvoordelen behaald en er wordt ook op kosten bespaard. En we weten dat er in de toekomst vloeren ook moeten worden gerecycled. En dat kan vooral als de vloer niet vol zit met chemicaliën, doordat deze jarenlang op een milieuonvriendelijke manier is gereinigd.