Odette Ex

Odette Ex als gast op de ALV van de Branchevereniging Projectinrichting

Algemene ledenvergadering / bijdrage van Odette Ex van Ex Interiors.

De Branchevereniging Projectinrichting, de BVP, had op 28 september een grote opkomst van 110 leden. Als gastheer trad Lensen Projectinrichters in Zaltbommel op en hun open presentatieruimte met tribune bood gemakkelijk plaats meer dan honderd mensen.

Tijdens deze bijeenkomst van de BVP, was interieurarchitecte Odette Ex van Ex Interiors uitgenodigd om haar visie over circulariteit met ons te delen. Velen weten dat haar bureau aan de wieg staat van vele projecten die vanuit de circulariteitsgedachte inhoud wordt gegeven. Zij constateerde dat zij ongerust is over de nabije toekomst. Een weergave van haar gedachtengoed:

 

Vanuit de huidige tijd net na de grote impact van Corona op onze samenleving, vraagt zij zich af of deze crisis, die ons ook ruimte bood om op adem te komen en ons te bezinnen, ook in een positief effect zal resulteren. Kijk naar het enorm toenemende transporten in pakketten voor particulier en bedrijf, de tekorten aan papier door de enorme hoeveelheden verpakkingen die worden gebruikt, nu ontstaan al weer file’s, en we dreigen sluipenderwijs terug te vallen in onze oude gewoonten. Odette Ex vraagt zich oprecht af:

“Heeft de aarde zijn samenwerkingsovereenkomst met de mensen verbroken?”

We zien zichtbare en niet te ontkennen krachten als overstromingen, bosbranden, plasticvervuiling, versnelde temperatuurveranderingen en ze ziet dat we vervreemd raken van de natuur en van onszelf. De aarde is een ecosysteem dat we moeten koesteren en in evenwicht moeten brengen.

De fabrikanten en leveranciers moeten dàt bieden wat verantwoord is voor nu en in de toekomst. We moeten veranderen, vergroenen en open zijn over de “ingrediënten” die we toepassen. En Odette vraagt om elkaar te inspireren en te helpen o.a. via het initiatief Inside Inside waar al vele partners bij betrokken zijn. Zie de website www.insideinside.nl  Zij vindt dat we minder naar EGO maar veel meer naar ECO moeten, en dat moeten we samen doen.

Naar aanleiding hiervan zijn ook de BVP leden bewust van de impact en ontstond er al nuttige vraag over het omgaan met restafval ook bij verwerkers van materialen, in dit geval bij de configuratie en confectie van gordijnen. We kunnen veel aanpakken.