Open dagen op het HMC Rotterdam

Opleiding tot Interieurvakman.

Op 21 en 22 januari waren er weer open dagen bij het Hout- en Meubileringscollege in Rotterdam. Dat is altijd een goed moment voor ons om het beroep interieurvakman stofferen extra te promoten. Maar ook om de belangstelling te peilen en te leren van de vragen die op de leerkracht en ook op ons afkomen. op 22 januari was ons lid R&J Boon projectstoffering uit Krimpen a/d IJssel mede aanwezig en Rob Boon kon, vanuit zijn lange ervaring als projectstoffeerder, kennis delen en de jongeren enthousiast maken.
Helaas had de toen nog geldende lock down ook invloed op de bezoekersaantallen. Die waren duidelijk minder dan bij de vorige sessie op 13 november vorig jaar Ook was dit weekend bij het Summa College in Veldhoven een open dag maar op afspraak en online. Alleen eigen personeel was aanwezig ivm hun Coronabeleid. Hierdoor was de BVP nu niet van de partij. Ook het Deltion College in Zwolle had een open dag op 21 januari en op 29 januari opent ROC Midden Nederland in Nieuwegein haar deuren voor belangstellenden.

Wat je merkt is dat sommige geïnteresseerde jongeren al ervaring hebben met het vak via het bedrijf van hun vader of van familie die dit vak uitoefenen. Verder zijn weinig jongeren direct enthousiast en gaat vaak de voorkeur uit naar de opleiding interieur adviseur of meubelmaker. Als er dan uitgelegd wordt dat juist het inzicht krijgen in het installeren van vloeren, wandbekleding en raamdecoratie altijd leidt tot een baan, worden ze al positiever. Ook dat deze opleiding kansen biedt voor een latere carrière als projectleider of wellicht als basis voor een eigen bedrijf. Wat goed uitpakte was dat twee leerlingen, zowel een jongen als een meisje, samen als demonstratie een mooie designvloer van pvc aan het leggen waren.

Tevens vertoonde de BVP ter inspiratie een PDF presentatie met fraaie praktijkvoorbeelden van projecten. De vakleraar van het HMC, Jaap Stolze, vertelde ook over de school zelf en de opleiding. En het blijkt steeds weer, we moeten echt inzet tonen om ons mooie vak voortdurend te promoten en iedere actie helpt daarbij.

Het HMC in Rotterdam en het Deltion College in Zwolle hebben nog een open dag op 10 maart en ROC midden Nederland in Nieuwegein op 15 maart. Voor info: kijk op hun website.