Samen bijdragen aan circulaire economie

Projectinrichter Boerhof over nieuwe ‘afval’-verwerking van Forbo Flooring

Veel klanten zamelen al snijafval in voor Forbo. Dit materiaal wordt vervolgens gerecycled tot nieuwe vloeren. Forbo is ontzettend blij met klanten die helpen met het terughalen van snijafval en oude vloeren. Een trouwe inzamelaar is projectinrichter Boerhof. Waarom doen ze mee? In gesprek met directeur Kristel Leerkes.

Kristel

“Wij zamelen al sinds 2012 snijafval in voor Forbo. Dit doen we met name voor het milieu. Anders belanden de snijresten in de vuilcontainer en worden ze verbrand. Nu kan Forbo er nog wat moois mee doen in het productieproces. Maar het is ook een kostenoverweging: restafval laten afvoeren is een stuk duurder dan het gebruik van een recyclingcontainer.”

Hoe het werkt? “De stoffeerders zamelen het materiaal apart in. Soms laten we een container bij een groot project komen. Maar we werken ook vaak in gevangenissen, waar je bijvoorbeeld maar twee cellen tegelijkertijd doet. Onze stoffeerders nemen dan het restmateriaal mee terug naar ons eigen terrein waar ze alle materialen in de juiste recyclingcontainer plaatsen. Bij een volle container bellen we even en wordt die opgehaald.”

groene container

Op de vraag of het moeilijk was om medewerkers te overtuigen om snijafval apart in te zamelen, moet Kristel lachen: “Onze mensen weten niet anders. Duurzaamheid zit in ons DNA. Maar we bespreken onze beweegredenen altijd met nieuwe medewerkers, we zeggen niet alleen, “je moet dit doen”, maar leggen ook uit waarom. We vinden het belangrijk om de aarde goed achter te laten. Alle beetjes helpen. Als niemand iets doet, gebeurt er ook niets.”

Forbo hoopt dat steeds meer klanten het nut inzien van snijafvalinzameling, zodat gezamenlijk een bijdrage geleverd kan worden aan de circulaire economie. Iedereen zou dus mee moeten doen, beaamt Kristel: “Onze duurzaamheidsimpact is natuurlijk veel groter als iedereen dit gaat doen. Het is echt een kleine moeite.‘’